Meest Populair
Categorieën
Omroepen
A-Z
Uitzending Gemist » IKON Documentaire » Wereldvrouwen: 1 uur, 99 jaar - Het 'flitshuwelijk' op z'n Iraans (24 maart 2009)
Om videos te kijken op AllesGemist.nl heb je Microsoft SilverLight nodig.

Deze video kan ook geopend worden in een pop-up scherm. Zorg dat je pop-up blocker is uitgeschakeld en klik op de onderstaande link.
Bekijk video in pop-up.
  • Zeer slecht
  • Slecht
  • Matig
  • Goed
  • Zeer goed
0 stemmen
Aantal keren bekeken: 1880


Wereldvrouwen: 1 uur, 99 jaar - Het 'flitshuwelijk' op z'n Iraans (24-03-09) | IKON

Serie documentaires. Seks is één van de grootste taboes in Iran en daar hebben vooral de jongeren veel last van. Seks voor het huwelijk is verboden in de conservatieve islamitische republiek. Door de hoge werkeloosheid moeten steeds meer jonge Iraniërs noodgedwongen hun huwelijk uitstellen en daarmee stijgt de seksuele frustratie. De Iraanse autoriteiten hebben daarom een eeuwenoud Sjiitisch gebruik in ere hersteld: het zogenaamde tijdelijke huwelijk, de Sighe. Portretten van een aantal jonge Iraniërs, die van dit 'flitshuwelijk Iraanse stijl' gebruik hebben gemaakt. De documentaire biedt een uniek, soms tragisch, maar soms ook hilarisch kijkje in de keuken van de anders zo gesloten Iraanse samenleving. De helft van de zeventig miljoen inwoners van Iran is onder de dertig en voor hen is er weinig vertier. Om seksueel iets meer bewegingsvrijheid te krijgen, vluchten steeds meer jonge Iraanse stellen in het tijdelijke huwelijk, dat één uur tot 99 jaar kan duren. De huwelijksvoltrekking is eenvoudig: het stel bepaalt zelf voor hoelang het wil trouwen en hoeveel geld ermee gemoeid is en laat dit huwelijkscontract door een mullah legaliseren. Hierna kan het 'echtpaar' gaan en staan waar het wil, zonder door de religieuze politie lastiggevallen te worden. Het tijdelijke huwelijk is bepaald niet onomstreden. Sommigen vinden het een verkapte vorm van prostitutie en zijn er fel op tegen, anderen zien het juist als een verantwoorde, islamitische manier om jongeren een beetje meer ruimte te geven. Eén ding is zeker: als het mis gaat, trekken de vrouwen aan het kortste eind. De man kan zomaar beslissen dat het huwelijk voorbij is, door simpelweg het contract te verscheuren. De vrouw kan er niet voortijdig onderuit. Als haar man dat wel wil heeft zij geen rechten en moet ze het verder maar uitzoeken. Ze eindigt niet zelden op straat, soms met kind. Er worden zowel mannen als vrouwen gefilmd die een Sighe hebben gedaan. In het religieuze centrum Qom bespreken ze het fenomeen met enkele geestelijken.O Regie: Negin Kianfar en Daisy Mohr.

Bron: UitzendingGemist.nl

Link:

Toevoegen aan favorieten Toevoegen aan favorieten Delen met vrienden
Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze video.
Log eerst in om te reageren. Klik hier om in te loggen.