Meest Populair
Categorieën
Omroepen
A-Z
Uitzending Gemist » Wilde Ganzen: TV-special: Toekomst te koop! » Wilde Ganzen: TV-special: Toekomst te koop! (17 October 2010)
Om videos te kijken op AllesGemist.nl heb je Microsoft SilverLight nodig.

Deze video kan ook geopend worden in een pop-up scherm. Zorg dat je pop-up blocker is uitgeschakeld en klik op de onderstaande link.
Bekijk video in pop-up.
  • Zeer slecht
  • Slecht
  • Matig
  • Goed
  • Zeer goed
0 stemmen
Aantal keren bekeken: 1626


Wilde Ganzen: TV-special: Toekomst te koop! (17-10-10) | IKON

Special. De Wilde Ganzen vliegen elke week naar een andere bestemming om geld in te zamelen voor projecten in verre landen. Maar hoe wordt dat geld besteed en aan wie komt die hulp ten goede? Deze special vertelt over het succesvolle Sizanani project in Zuid-Afrika. De hiv/aids-pandemie in Zuid-Afrika heeft grote gevolgen voor het leven van kinderen. Als ouders ziek worden of komen te overlijden, staan zij er vaak alleen voor. Sizanani vangt de kinderen op in hun eigen gemeenschap en bouwt samen met hun families aan een toekomst met kansen. Ten oosten van Pretoria liggen de provincies Gauteng en Mpumalanga. In de vele townships groeit een kwetsbare generatie op. Veel kinderen zijn wees, of dreigen dat te worden - terwijl ze zorgen voor een seropositieve ouder. Bijna een vijfde van deze kinderen is bovendien zelf seropositief. Omgaan met hiv/aids op jonge leeftijd is niet makkelijk in een land waar nog steeds een groot taboe rust op deze ziekte. In Toekomst te Koop! volgen we het dagelijks leven van Andile (11) en Xolani (14) die door Sizanani ondersteund worden. Andile trekt met haar levendige mimiek in elke groep de aandacht. Bij de geboorte is Andile door haar moeder besmet geraakt met het hiv-virus. Ze woont nu bij haar oma. Ondanks de vele medicijnen die Andile slikt, voelt ze zich helemaal niet ziek en is vastbesloten om later gospelzangeres te worden. Xolani, een slimme jongen met een prachtige lach, groeit ook op bij zijn oma. Zijn seropositieve moeder leeft nog wel, maar kan niet voor hem zorgen. Sizanani springt sinds kort bij met een maandelijks voedselpakket. Een zorg minder, zodat Xolani zich kan richten op school en hoge cijfers kan blijven halen. Zal hij wiskunde gaan studeren of tóch profvoetballer worden? De toekomst zal het leren... Sizanani betekent elkaar helpen. Het is het meest succesvolle project in de regio dat zich richt op hulp en zorg voor kwetsbare kinderen en wezen. De kern van Sizanani is dat de mensen in de gemeenschap zelf in staat worden gesteld elkaar te helpen. Wezen worden opgevangen door familie of gastgezinnen. Seropositieve ouders en kinderen krijgen toegang tot medicijnen. De kinderen gaan na school naar een community centre in hun buurt voor een warme lunch, huiswerkbegeleiding én een goed gesprek met een van de care workers. In speciale bijeenkomsten en op kamp leren de kinderen hun trauma's te verwerken rond verlies en ziekte. Maar wat de kinderen vooral leren van Sizanani is dat ze een toekomst hebben. Een boodschap die de Wilde Ganzen van harte ondersteunt.

Bron: UitzendingGemist.nl

Link:

Toevoegen aan favorieten Toevoegen aan favorieten Delen met vrienden
Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze video.
Log eerst in om te reageren. Klik hier om in te loggen.